Vesti


02.02.2023. – SAJAM NA JAMAJCI SE VRATIO!

Najveći sajam, na engleskom govornom području Kariba, biće održan od 27. do 30. aprila 2023. u Nacionalnoj areni i Nacionalnom sportskom zatvorenom centru u Kingstonu, Jamajka, pod temom „Povezivanje sveta sa Jamajkom“.

Prva 2 dana (27. i 28. april 2023.) rezervisana su isključivo za kupce. Ovo vam pruža priliku da upoznate proizvođače i dobavljače usluga i istražite sve dostupne opcije za poslovanje. Fokus ove godine biće na jamajkanskim tržištima u nastajanju (JEM) i informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) Jamajke, kao što su eterična ulja, kozmetički farmaceutski proizvodi, tehnologija i mnoge druge oblasti u nastajanju. Oni su željni da se sastanu sa vama kako bi pregovarali o najboljim mogućim poslovima.

Imajte na umu nekoliko važnih detalja:
- Za vas kao kupca ulazak na šou se ne plaća
- Dogovara se smeštaj sa popustom u većim lokalnim hotelima
- Od hotela do mesta održavanja biće organizovan prevoz

Ako imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć, ne ustručavajte se da kontaktirate expojamaica@jamprocorp.com

Molimo vas da koristite sledeći link da se prijavite za događaj –
Registracija kupaca: https://www.expojamaica.com.jm/ | Ne zaboravite da se registrujete ranije.

01. - 28.02.2023. – MESEC REGEA

Februar je mesec regea.

Svakog februara, na Jamaci održavaju se proslave širom ostrva.

Vlada Jamajke je zvanično proglasila februar za rege mesec 2008. jer su i Bob Marli i Denis Braun rođeni u februaru.

Ove godine dosta dogadja će biti online.

Više o proslavama na Jamajci: https://www.visitjamaica.com/event/reggae-month

09.01.2023. - DAN JAMAJKANSKE BLUE MOUNTAIN KAFE

„Živite luksuznim stilom života!“

Pridružite se globalnoj proslavi dana jamajkanske Blue Mountain kafe, danas, 9. januara 2023., uživajući u šoljici najbolje kafe na svetu.

#JBMCoffeeDay #CoffeeOfTheDay #CoffeeTime #SipSnapShare

08.01.2023. - Montego Bay rangiran kao najbolja letnja destinacija za putovanja u 2022.

Prema izveštaju o putovanjima koji je za Svetsko tržište putovanja (WTM) kreirao ForwardKeys, dobavljač trendova i analitike putovanja, grad koji pokazuje najviši nivo oporavka letnjih putovanja za 2022. je Montego Bay, Jamajka. Takozvani „drugi grad“ Jamajke ostvario je pozitivan rast od 23 odsto, veći od svih ostalih karipskih destinacija, koje su i same predvodile oporavak putovanja u svetu tokom godine.

Podaci prikupljeni za poređenje dolazaka međunarodnih turista u trećem kvartalu 2019. i 2022. pokazuju da je Montego Bay među najotpornijim destinacijskim gradovima. U stvari, Jamajka je u celini postigla rekordne brojke u broju dolazaka i zarade tokom prošle godine.

Nastavite da posećujete Jamajku i u 2023.
Dobrodošli!

09.09.2022. Njegovom Veličanstvu Kralju, Kraljevskoj porodici i narodu Ujedinjenog Kraljevstva želimo da izrazimo naše duboko i iskreno saučešće povodom smrti Njenog Kraljevskog Visočanstva kraljice Elizabete II.
12.-13.08.2022. – PROSLAVA 60 GODINA NEZAVISNOSTI JAMAJKE NA ROCK VILLAGE FESTIVALU

Konzulat Jamajke u Beogradu nastavio je obeležavanje 60 godina nezavisnosti Jamajke tokom 16. Rock Village festivala kao treće u nizu aktivnosti kojima se obeležava ovaj značajan dan.

Festival i proslava održani su u selu Banatski Sokolac, oko 80 km od Beograda koje je postalo poznato u Srbiji i inostranstvu 2008. godine nakon što je postavljena statua pokojnoj jamajkanskoj rege legendi Bob Marliju. Pošto je ova statua jedina u Evropi, selo je poznato svim ljubiteljima Jamajke i Boba Marlija...

Detaljnije

06.08.2022. – JAMAJKA 60 - BRANKOV MOST U BOJAMA JAMAJKE

U čast Dana nezavisnosti Jamajke, konstrukcija Brankovog mosta je bila kolorizovana bojama jamajkanske zastave (crno-zlatno-zeleno).

06.08.2022. – SREĆAN DAN NEZAVISNOSTI – 60 GODINA
03.08.2022. – JAMAICA60 VIRTUAL CONCERT - INVITATION

The Embassy of Jamaica, Berlin in collaboration with the Jamaica Tourist Board presents Jamaica60 Virtual Concert.

Join us at the celebration of Jamaica 60 on Saturday, 6th August 2022. at 7:00PM and help us gather funds for children with intellectual disabilities in Jamaica. Donation: 35 EUR per household.

To join the concert follow this link: Links.

More details regarding donations:
Donation of €35 may be made via the following options:
1. In person at the Embassy;
2. Post;
or
3. Bank transfer

Embassy of Jamaica
Commerzbank Berlin
IBAN: DE 9610 0400 0002 6643 7300
BIC: COBADEFFXXX

For options 1 and 2 individuals should clearly state that these funds are donations in respect of Jamaica60 celebrations, and also provide contact details including an active email address so that Mission can confirm receipt and provide a scanned copy of the receipt.

15.07.2022. THE WAILERS U BEOGRADU

Konzulat Jamajke u Beogradu je nastavio sa serijom aktivnosti povodom obeležavanja 60 godina nezavisnosti Jamajke. U tom smislu, koncert "The Wailersa" u Botaničkoj basti „Jevremovac“ je drugi u nizu dogadjaja koje je Konzulat organizovao...

Detaljnije

15.07.2022. VD AMBASADORA JAMAJKE U BERLINU DENIESE SEALEY I THE WAILERS U BANATSKOM SOKOLCU, MESTU GDE JE PODIGNUTA STATUA BOB MARLIJA

14. jula, odmah po dolasku u Beograd, članovi benda „The Wailers“ su se uputili do Banatskog Sokolca, mesta gde se od 2005. godine održava čuveni Rock Village u okviru kojeg je 2008. godine podignuta statua Bob Marlija. VD ambasadora Deniese Sealey se priključila grupi koja je sa jednim brojem medija posetila Banatski Sokolac. Brojni domaćini na čelu sa predsednikom Mesne zajednice Jovanom Ilićem, su dočekali goste, uz tradicionalnu dobrodošlicu i posebne riblje specijalitete.

Fotografije možete pogledati na sledećem linku

15.07.2022. JAMAJKA 60 - KONCERT "THE WAILERS" BEND LEGENDARNOG BOB MARLIJA, VECERAS OD 18h

6. avgusta Jamajka navršava 60 godina nezavisnosti, a tim povodom Konzulat Jamajke u saradnji sa Rock Village festivalom organizuje ekskluzivan muzički program. Pored specijalnih gostiju kao sto su Hornsman Coyote, Don Minott, Zhayna, zvezde večeri su čuveni bend The Wailers legendardnog Bob Marlija.

Pozivamo vas da nam se pridružite. Više detalja.

26.06.2022. KONZULAT JAMAJKE NA AFRO FESTIVALU U BEOGRADU

26. juna je u Muzeju afričke umetnosti, posle 2 godine pauze zbog Covid19 održan Afro festival. Konzulat Jamajke kao tradicionalni gost Afro Festivala i ove godine je imao zapažen štand i doprinos uspehu festivala. Na štandu Jamajke se pored Jerk Chickena prodavala čuvena Blue Mountain kafa kao i razni suveniri sa obeležjima Jamajke. Posebno je uradjen brending štanda i ostalih suvenira, a u duhu Jamajka 60 – odnosno obeležavanja 60 godina nezavisnosti Jamajke. Poseban doprinos Konzulat Jamajke je dao organizovanjem nastupa tročlanog benda Hornsman Coyotea, čiji nastup nikog od posetilaca nije ostavio ravnodušnim.

Više detalja

16.04.2022. TEST NA COVID-19 PRE PUTOVANJA VIŠE NIJE POTREBAN

Jamajka više neće imati ograničenja koja su uvedena zbog pandemije jer putnici više ne moraju da se testiraju na COVID-19 da bi se ukrcali na let.

Za bržu obradu, po dolasku na aerodrom, putnici se savetuju da svoje imigracione/carinske kartice C5, dostave onlajn na www.enterjamaica.com i to mogu učiniti u bilo koje vreme pre dolaska. Ako kartica nije predata onlajn, putnici mogu da popune papirni formular koji izdaje avio-kompanija tokom leta.

20.03.2022. – SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U DVORANI BEOGRAD 22 - REZULTATI
logo atletika

Jamajka je osvojila 1 zlatnu i 2 bronzane medalje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u dvorani u Beogradu, Srbija.

ZLATO - Junelle Bromfield, Janieve Russell, Roneisha MacGregor and Stephenie McPherson za 4x400m za žene za najbolje vreme u sezoni tri minuta 28,40 sekundi.

BRONZA - Stephenie McPherson na 400m.

BRONZA - Kimberly Clarke u troskoku.

U celini, Jamajka je završila Svetsko prvenstvo u dvorani u Beogradu na 12. poziciji.

Čestitamo svim sportistima i želimo im sve najbolje u budućim takmičenjima.

18.-20.03.2022. – TIM JAMAJKE NA SVETSKOM PRVENSTVU U ATLETICI U DVORANI BEOGRAD 22.
logo atletika

Atletska reprezentacija Jamajke je u Beogradu!

Jamajkanski sportisti – 3 muškarca i 13 žena takmičiće se u 7 disciplina:

Žene
60m: Šerika Džekson, Brajana Vilijams
400 m: Roneisha McGregor, Stephenie Ann McPherson
800m: Natoia Goule
60 m prepone: Britani Anderson, Danijel Vilijams
Troskok: Kimberli Vilijams
Bacanje kugle: Danniel Thomas-Dodd
4k400m: Džunel Bromfild, Tifani Džejms, Tovea Dženkins, Roneša Mekgregor, Stefani En Mekferson, Džaniv Rasel

Muškarci
60m: Najdžel Elis
400 m: Kristofer Tejlor
60 m prepone: Ronald Levi

Želimo im sreću, brzinu i nezaboravan provod u Beogradu.

25.02.2022. – RELEKSIRANJE PROTOKOLA ZA ULAZAK NA JAMAJKU OD 1. MARTA 2022.
06.02.2022. PROSLAVA 77. ROĐENDANA BOBA MARLIJA
bob marley

Danas proslavljamo čoveka, muziku, legendu – Bob Marli!

Tema ovogodišnje proslave rođendana Boba Marlija je „Roots 77“ - sedam dana sa sedam glavnih događaja koji će obeležiti ovu priliku.

To uključuje: čišćenje plaže, zvučni sukob, seminare muzičke industrije, dve umetničke instalacije i dva koncerta. Sve aktivnosti će prikazati različite aspekte Marlijevog nasleđa pod temom „Roots 77”. Obožavaoci širom sveta su pozvani da se pridruže svečanostima tako što će pratiti direktan prenos Bob Marley's 77th Earthstrong na youtube kanalu Tuff Gong TV, 6. februara od 12h do 19h.

Ova godina je posebno važna za sve Jamajkance, jer Jamajka slavi 60 godine nezavisnosti. Tema „Roots 77“ inspirisana je pesmom „Roots“.

Fondacija Bob Marley će primati prijave mladih umetnika za umetničku izložbu „Roots 77” koja će biti izložena u Muzeju Boba Marlija od februara do avgusta.

Biće mnogo više aktivnosti širom sveta, ali vi možete napraviti i svoju proslavu samo slušajući sjajne pesme, gledajući video zapise, čitajući knjigu o reaggeu, itd.

Uživajte!

13.01.2022. JAMAJKA, ĆE JOŠ JEDNOM UČESTVOVATI NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA

Zemlja koja nikada nije imala snega, ove godine će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu sa Benjamin Alexander, prvim alpskim skijašom na Jamajci.

Ranije je Jamajka učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama i to:

1988, 1992, 1994, 1998, 2002, 2014, 2018 - Bob sankanje

2010 – Skijanje slobodnim stilom

2018. - Skeleton

JANUAR 2022. - JAMAJKA JE POBEDNIK 28. WORLD TRAVEL AWARDS ZA KARIBE

Svetska vodeća destinacija na Karibima za 2021. je i ove godine JAMAJKA.

Pored ove nagrade Jamajka je dobila i sledeće nagrade:
- Svetska vodeća destinacija za porodični odmor za 2021.
- Svetska vodeća destinacija za venčanja za 2021.
- Vodeća destinacija na Karibima za avanturistički turizam za 2021.

Posetite nas da se uverite....

09.01.2022. – DAN JAMAJKANSKE BLUE MOUNTAIN KAFE

Jamajkanska industrija kafe, danas slavi četvrtu godišnjicu Dana Jamajkanske Blue Mountain kafe.

Ovogodišnja proslava će imati za temu „Prepustite se legendarnom luksuzu“. Dan Jamajkanske Blue Mountain kafe je posvećen proslavi ovog veličanstvenog spoja prirode i nege, na globalnom nivou, u znak priznanja za datum kada je najveća pošiljka Jamajkanske Blue napustila luku Kingston za Japan 1967. godine.