PREMIJERI JAMAJKE


konzulat jamajke

Premijer gdin. Andrew Holness, ON, MP

Počasni Andrew Michael Holnes je prvi put izabran da bude narodni poslanik kao predstavnik izborne jedinice West Central St. Andrew 1997. godine, u svojoj 25. godini. Danas, nakon četiri uzastopna mandata narodnog poslanika, gospodin Holnes je postao deveti premijer Jamajke nakon što je Laburistička partija porazila Narodnu stranku na izborima 25. februara 2016. G. Holnes je obećao da će izgraditi dobre odnose sa privatnim sektorom, civilnim društvom, dijasporom, opozicijom, kao i sa međunarodnim partnerima, a u cilju postizanja zajedničkog prosperiteta za sve Jamajčane putem sveobuhvatnog ekonomskog rasta i otvaranja značajnih novih radnih mesta.
Pre nego što je preuzeo veoma poštovanu poziciju i veliku odgovornost da vodi naciju, g. Holnes je konstantno radio na različitim funkcijama u političkim i sistemima rukovođenja. Najviše se bavio sledećim ključnim oblastima, među kojima su: socijalna zaštita, razvoj zajednice, stanovanja i obrazovanja. Međutim, g. Holnes je upravo u oblasti obrazovanja i pronašao svoju strast i istakao se kao opozicioni portparol obrazovanja, a takođe i u Kabinetu kao Ministar prosvete.
Skrenuo je pažnju društva na pismenost i pokrenuo nekoliko programa da Jamajku usmeri ka širenju pismenosti na nivou osnovne škole. Pod njegovim nadzorom, Jamajka je uvedela Program napredovanja u karijeri (Career Advancement Programme - CAP) za sticanje tehničkih i zanatskih zvanja srednjoškolskog nivoa za neopredeljene mlade. Međutim, postoje i neke važnije reforme obrazovnog sistema g. Holnesa koje uključuju: uspostavljanje institucija kao što su: the Jamaica Teaching Council, the National Education Trust, the National Education Inspectorate, National College for Education Leadership, the Centres of Excellence Programme i the Alternative Secondary Transition Education Programme (ASTEP), koji je osmišljen tako da pruži podršku studentima koji zaostaju u opštem obrazovanju.
Sa masterom razvojnih studija i diplomom studija menadžmenta sa Univerziteta West Indies (Mona Campus), g. Holnes donosi živu, pragmatičnu energiju za transformaciju javne uprave i doprinosi tome da Vlada postane agilnija i spremnija da reaguje. Fokus njegove Vlade je na razvoju privrede, stvaranju novih radnih mesta i poboljšanju života Jamajčana.
G. Holnes je rođen u radničkoj porodici 22. jula 1972. u mestu Spanish Town, St. Catherine. Sa 43 godine je najmlađi premijer Jamajke ikada i prvi premijer rođen nakon proglašenja nezavisnosti. Oženjen je Julijom. Ona je prvi narodni poslanik za oblast East Rural St Andrew, ovlašćeni računovođa i agent za nekretnine. Imaju dva sina, Adama 13 i Metjua 11. G. Holnes voli da igra šah, uživa u trčanju, biciklizmu, kao i dobroj partiji tenisa kada nađe saigrača.

Počasna Portia Lucretia Simpson Miller (2012-2016)

Počasna Porša Simpson Miler položila je zakletvu za premijera Jamajke 5. januara 2012. Pre toga je bila premijer od marta 2006. do septembra 2007., kada je postala prva Jamajčanka na toj poziciji. Imenovanje gđe Simpson Miler za šefa vlade 2006. usledilo je nakon sedamnaest godina na mestu višeg Ministra Kabineta. Bila je ministar rada, zdravstvene zaštite i sporta, ministar turizma i sporta, ministar lokalne samouprave i sporta.

konzulat jamajke