O Jamajci


konzulat jamajke

Jamajka je jedno od tri ostrva u severnim Karibima koje formira Velike Antile. Najveća je zemlja u kojoj se govori engleski u Karipskom moru. Proteže se na 235 kilometara od istoka ka zapadu. Jamajka je dobro pozicionirana na glavnim svetskim putevima brodova i aviona. Na Jamajci se nalazi sedma po veličini prirodna luka na svetu, luka Kingston. Ime zemlje potiče od naroda Aravak i reči "Xaymaca ", što znači "zemlja šume i vode".

Zvaničan naziv: Jamajka
Službeni jezik: Engleski
Glavni grad: Kingston
Dan nezavisnosti: 06. avgust 1962.
Oblik Vlade: Parlamentarna monarhija
Ukupno stanovništva: 2,83 miliona
Valuta: Jamajčanski dolar (JMD)
Vremenska zona: UTC - 5 sati
Veći gradovi: Kingston, Negril, Montego Bej, Oćo Rios, PortAntonio, Mandevil i južna obala
Religija: Protestanti (oko 2/3 stanovništva)
Klima: Tropska, oko 25 - 27 °C
Kišne sezone: maj-jun i septembar-novembar
Jamajka je naseljena uglavnom potomcima oslobođenih afričkih robova koji su dovedeni na ostrvo od strane Španaca i Britanaca. Turizam i rudarstvo su dva najprofitabilnija privredna sektora, zajedno sa poljoprivredom i proizvodnjom. Jamajka je nezavisna država od 1962. godine, kada je prestala da bude britanska kolonija, ali ostaje deo Britanskog Komonvelta.
Bujni šareni pejzaži Jamajke deluju kao muza za njene ljude. Ove jarke boje se ogledaju u vizuelnim umetnostima. Jamajčani su proizveli neke od najboljih slika, skulptura i grnčarskih posuda na Karibima. Jamajčanski umetnici vuku uticaj iz njihove raznolike kulture. Ova šarena umetnička dela su dragulji proizvedeni od strane nekonvencionalnih umetnika, u rasponu od akademskih do samoukih zanatlija.
Zvanični jezik Jamajke je engleski. Međutim, najverovatnije ćete čuti tragove onoga što zvuči kao nepoznat jezik. Jezik koji se govori na ulicama Jamajke se zove Patois. Patois je kombinacija engleskih, španskih, portugalskih i afričkih fraza koje zvuče više ritmički od tradicionalnog engleskog jezika.
Klima Jamajke je tropska i jedna je od retkih zemalja koja uživa u donekle konzistentnim niskim i visokim temperaturama tokom cele godine.