POZNATI JAMAJČANI


konzulat jamajke

Najpoznatiji jamajčanin je Nesta Robert "Bob" Marley (6. februar 1945. - 11. maj 1981.) koji je bio pevač, kompozitor i muzičar. On je svirao ritam gitaru i bio je vodeći pevač ska, rockstedi i rege benda - Bob Marley & The Vailers (1963-1981). Marli je i dalje najpoznatiji i najpoštovaniji izvođač rege muzike i pripisuje mu se zasluga za širenje jamajčanske muzike i rastafari pokreta, svetskoj publici.

Marlijeva muzika je bila pod jakim uticajem socijalnih pitanja njegove domovine i smatra se da je on dao glas specifičnim političkim i kulturnim povezanostima Jamajke. Njegovi najpoznatiji hitovi su “I Shot the Sheriff”, “No Woman, No Cry”, “Could You Be Loved”, “Stir It Up”, “Jamming”, “Redemption Song”, “One Love”, a zajedno sa bendom The Wailers, “Three Little Birds”, kao i posthumna izdanja "Buffalo Soldier" i "Iron Lion Zion". Kompilacijski album Legend (1984), je objavljen tri godine posle njegove smrti i najprodavaniji je album rege muzike, u SAD je deset puta bio Platinum (Diamond) i prodat je u 25 miliona primeraka širom sveta.

Usain Bolt ili poznatiji po nadimku "Munja" koji je dobio od svojih fanova, je rođen 21. avgusta 1986. godine. Bolt je jamajčanski sprinter i trostruki osvajač svetske i olimpijske zlatne medalje. On drži svetski i olimpijski rekord na 100 metara, 200 metara i (zajedno sa svojim saigračima) na 4 x 100 metara. Bolt je aktuelni svetski i olimpijski šampion u ove tri discipline.

Njegov rekord na 100 metara, 2009. godine, je najbolji od početka digitalnih merenja vremena. Njegovi uspesi u sprintu su mu obezbedili medijski nadimak "Munja" kao i brojne nagrade uključujući IAAF za svetskog sportistu godine, Track &Field sportistu godine i Laureat za sportistu godine.

konzulat jamajke
konzulat jamajke

MARLENE OTTEY

U engleskom govornom području Kariba, pre nego što je Marlene Ottey osvojila bronzanu medalju na 200 metara na Olimpijadi 1980. godine, nije prethodno bilo osvajača medalja.
Tokom svoje bogate karijere, osvojila je 14 medalja Svetskih prvenstava (izmedju 1983. i 1997. godine) i poznata je po tome što je osvojila najviše medelja, kako među muškarcima tako i među ženama.
Inspirisala je jednu celu generaciju atletičara, trkača svetske klase.

Louise Bennett je rođena 7. septembra, 1919. godine. Bila je Jamajčanski pesnik i aktivista. Iz Kingstona, Louise Bennett zauvek ostaje ime na Jamajci, živa legenda i kulturna ikona.

Iako je živela u Torontu, Kanadi u poslednjoj deceniji svog života, ona i dalje dobija poštovanje od iseljenika iz West Indian zajednice na severu, kao i velikog broja kanađana.
Ona je opisana kao vodeći komičar Jamajke, kao "jedini pesnik koji je zaista pogodio istinu o svom društvu na svom jeziku", a i kao važan doprinos svojoj zemlji kroz "važna socijalna dokumenta koja izražavaju način na koji Jamajčani misle, osećaju i žive“. Kroz svoje pesme na jamajčanskom Patois jeziku, ona je podigla dijalekt jamajčanskog naroda na umetnički nivo koji je prihvatljiv i cenjen od strane žitelja Jamajke..
U svojim pesmama ona je mogla da obuhvati svu spontanost u izražavanju jamajčanske radosti i tuge, njihovog spremnog, slatkog , pa čak i zlog razuma, njihove religije i njihove filozofije života. Njena prva pesma u dijalektu je napisana kada je imala četrnaest godina. Britanski savet za stipendiranje doveo je na Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti, gde je studirala 1940- tih.
Godine 1998. dobila je počasnu diplomu doktora pisama sa Jorkširskog univerziteta iz Toronta, Kanada. Vlada Jamajke imenovala ju je za kulturnog ambasadora Jamajke. Na Dan nezavisnosti Jamajke 2001. godine, Bennett-Coverley je imenovana za člana Ordena i njene zasluge su bile doprinosi razvoju umetnosti i kulture.

konzulat jamajke

Za više informacija posetite sajt: www.biography.com/people/groups/jamaican