NACIONALNI SIMBOLI


Himna Jamajke - "Jamaica, Land We Love"

Eternal Father, Bless our Land,
Guard us with thy mighty hand,
Keep us free from evil powers,
Be our light through countless hours

To our leaders, great defender,
Grant true wisdom from above,
Justice, truth be ours forever

Jamaica, land we love
Jamaica, Jamaica, Jamaica, land we love

Teach us true respect for all
Stir response to duty’s call,
Strengthen us the weak to cherish,
Give us vision lest we perish

Knowledge send us Heavenly Father,
Grant true wisdom from above,
Justice, truth be ours forever,

Jamaica, land we love,
Jamaica, Jamaica, Jamaica, land we love

Blue Mountains jamaica

Nacionalni grb

Na grbu su prikazani muški i ženski član plemena Aravak, svako stoji sa jedne strane štita na kojem je crveni krst sa pet zlatnih ananasa utisnutih na njemu. Jamajčanski krokodil na grbu postavljen je na kraljevski šlem i plašt. Originalni latinski moto "Indus Uterque Serviet Uni" (Obojica Indijaca će jednog Boga služiti), promenjen je u englesku izreku "Out of many, one people" - Od mnogih, jedan narod.

Blue Mountains jamaica

Nacionalna zastava

Nacionalna zastava Jamajke je ušla u upotrebu 6. avgusta 1962. godine, na Dan nezavisnosti Jamajke. Zastava ima dijagonalni krst i četiri trougla. Crna boja simbolizuje snagu i kreativnost naroda Jamajke, dok zlatna boja simbolizuje prirodna bogatstva i lepotu sunčeve svetlosti, a zelena boja nadu i poljoprivredne resurse.

Blue Mountains jamaica

Nacionalna ptica - Humming Bird

"Doktor ptica" (trochilus politmus) živi samo na Jamajci i jedna je od najizuzetnijih vrsta kolibrija. Boje na perju ove ptice se lepo prelivaju, što je karakteristika svojstvena ovoj porodici ptica.

Blue Mountains jamaica

Nacionalni cvet - Lignum Vitae

Lignum Vitae (Guiacum officinale) potiče sa Jamajke i pronašao ga je Kristofer Kolumbo. Smatra se da je naziv "Drvo života" usvojen zbog svojih lekovitih svojstava. Pored toga što ima atraktivni cvet, sama biljka je izuzetni ornament.

Blue Mountains jamaica

National Tree – Blue Mahoe

Smatra se da je nacionalno drvo Blue Mahoe (HIbiscus elatus) primarno ekonomsko drvo. Trenutno se koristi za ponovno pošumljavanje i vredan je izvor kabinetskog drveta. Privlačne je plavo zelene boje, prošarano žutim linijama i moguće je da bude visokog sjaja, uz raznovrsnost teksture i nijansi boja.

Blue Mountains jamaica

Nacionalno voće – Ackee

Ackee (Blighia sapida) je nacionalno voće Jamajke. Iako ne potiče sa Jamajke, ovo voće ima izuzetne istorijske asocijacije. Prvobitno je uvezeno iz Zapadne Afrike, verovatno doneto u brodu sa robovima, a sada raste svuda, proizvodeći svake godine velike količine jestivog voća. Jamajka je jedino mesto gde je ovo voće priznato kao jestivi usev, iako se biljka nalazi u većini drugih Karipskih ostrva.

Blue Mountains jamaica

Narodna nošnja (Miss Lu)

Kvadril suknja je načinjena od bandane (marame) od tkanine madras pamuka (pretežno crveno kariranog pamuka), a obično se nosi sa belom bluzom oivičenom bandanom koja se po dezenu slaže. Na glavi se nosi bandana/ marama umotana na poseban način ili slamnati šešir ukrašen cvećem.

Blue Mountains jamaica